Ως πότε η Δυτική Αθήνα θα είναι η χωματερή όλης της Αττικής;

0
550

Εδώ και μισό αιώνα η Δυτική Αθήνα και η Δυτική Αττική αποτελούν τη χαβούζα του λεκανοπεδίου. Οι κυβερνήσεις διαχρονικά, οι δημοτικές διοικήσεις της περιοχής, η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η Περιφέρεια Αττικής υπό τη διοίκηση της Δούρου, είναι υπόλογες για το ανυπολόγιστο έγκλημα που συντελείται σε όλη την περιοχή. Ο ΧΥΤΑ της Φυλής επεκτείνεται διαρκώς, για να υποδέχεται ασταμάτητα και χωρίς προοπτική τερματισμού, τα απόβλητα όλης της Αττικής.

Τέσσερα χρόνια μετά το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων και τρία χρόνια μετά τον ΠΕΣΔΑ, δεν έχει γίνει το παραμικρό βήμα στην κατεύθυνση επίλυσης του προβλήματος.

Το 95% των απορριμμάτων της Αττικής οδηγείται στην Φυλή, το 90,5% από αυτά θάβεται στον ΧΥΤΑ και μόλις το 7,5% ανακτάται. Από όλα τα απορρίμματα, το 45% είναι βιοδιασπώμενο υλικό, το 50% είναι ανακυκλώσιμο και μόνο το 5% απαιτεί την ταφή του. Θεωρητικά, ένας διαφορετικός σχεδιασμός από αυτός που θέλουν τα ιδιωτικά συμφέροντα και η «χαβουζοποίηση» της Δυτικής Αττικής μπορεί να οδηγήσει σε ανάκτηση του 95% των απορριμμάτων.

Ο Δήμος Ιλίου, ως δήμος της Δυτικής Αθήνας, με πρόσβαση στο Ποικίλο Όρος, απέχει συστηματικά από κάθε προσπάθεια να κλείσει ο ΧΥΤΑ της Φυλής. Οι μόνιμες αιτιάσεις της διοίκησης Ζενέτου ότι τα απορρίμματα είναι υπόθεση της Περιφέρειας, δεν μπορούν να κρύψουν τη συνθηκολόγηση με ένα καθεστώς που βλέπει τη Δυτική Αθήνα ως περιοχή β’ κατηγορίας και τη διαχείριση των απορριμμάτων ως πεδίο κερδοφορίας ιδιωτικών επιχειρήσεων. Αποτέλεσμα είναι η ανυπαρξία ολοκληρωμένου τοπικού σχεδίου διαχείρισης που θα μπορούσε – με διαλογή στην πηγή – να ελαχιστοποιήσει την ποσότητα που καταλήγει στον ΧΥΤΑ και να εξοικονομήσει τεράστια ποσά για τον Δήμο.

Οι προεκλογικοί επισκέπτες της Χωματερής της Φυλής, από τον Πατούλη μέχρι τον Ηλιόπουλο και από τον Μητσοτάκη μέχρι τη Δούρου, οφείλουν να απαντήσουν:

  • Γιατί δεν δεσμεύονται άμεσα για χωροθέτηση νέων ΧΥΤΥ, εκτός Δυτικής Αττικής;
  • Γιατί θεωρούν ότι η μόνη κατάλληλη περιοχή της Αττικής για να υποδέχεται τα απορρίμματα είναι η Δυτική Αθήνα;
  • Γιατί, με την έμμεση άρνησή τους να εφαρμοστεί αποκεντρωμένο σύστημα διαχείρισης με ανάκτηση και διαλογή στην πηγή, οδηγούν εκ των πραγμάτων σε ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης ή ακόμα και καύση;
  • Πώς θα τους φαινόταν αν η Εκάλη, η Κηφισιά ή η Πεντέλη, υποχρεώνονταν για τα επόμενα 50 χρόνια να υποδέχονται αποκλειστικά τα σκουπίδια όλου του λεκανοπεδίου;

Το ασυμβίβαστο ΙΛΙΟΝ διεκδικεί:

  • Ολοκληρωμένο σχέδιο δημόσιας, αποκεντρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων με ανάκτηση και διαλογή στην πηγή.
  • Άμεση συγκρότηση Τοπικού Σχεδίου διαχείρισης για το Ίλιον, με στόχο να ελαχιστοποιηθεί η ποσότητα προς τον ΧΥΤΑ και να μεγιστοποιηθεί η εξοικονομηση δαπανών για τον Δήμο.
  • Στόχος του Δήμου πρέπει να είναι η πρόληψη, η επαναχρησιμοποίηση, η προδιαλογή υλικών, η ανακύκλωση και η κομποστοποίηση. Αυτή είναι η ουσία ενός βιώσιμου συστήματος διαχείρισης «απορριμμάτων».
  • Συλλογή και διάθεση των ανακυκλώσιμων προϊόντων από τον Δήμο και όχι από τις ιδιωτικές εταιρείες.
  • Να χωροθετηθούν άμεσα οι νέοι Χώροι Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων, εκτός Δυτικής Αττικής.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here