Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: Ποιά αδικήματα που μπορούν να καταγγελθούν μέσω του gov.gr

0
25

Ψηφιακή καταγγελία για εγκλήματα που σημειώνονται στον κυβερνοχώρο μπορούν να κάνουν οι πολίτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η καταγγελία γίνεται μέσω της ψηφιακής πύλης της δημόσιας διοίκησης gov.gr στην ενότητα «Πολίτης και καθημερινότητα» και την υποενότητα «Καταγγελίες».

Πιο συγκεκριμένα, ο πολίτης θα μπορεί να υποβάλει ηλεκτρονικά την καταγγελία του προς τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της αστυνομίας για:

Αδικήματα τελούμενα σε βάρος ανηλίκων μέσω διαδικτύου.
Παράνομη πρόσβαση σε ηλεκτρονικό υπολογιστή.
Παράνομη διακίνηση οπτικοακουστικών έργων μέσω διαδικτύου.
Παραβίαση του απορρήτου των ηλεκτρονικών και τηλεφωνικών επικοινωνιών.
Περιπτώσεις απάτης με υπολογιστή.
Οικονομικά κυβερνοεγκλήματα όπου εμπλέκονται ηλεκτρονικά/ψηφιακά νομίσματα.

Στη συνέχεια, μόλις ολοκληρωθεί η επεξεργασία, ο πολίτης ενημερώνεται από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ελληνικής αστυνομίας για τυχόν επόμενα βήματα.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια του 2021 είχαν υποβληθεί περίπου 7.500 καταγγελίες στη Δίωξη και μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2022 έχουν ήδη υποβληθεί 3.000 καταγγελίες. Πλέον, με τη λειτουργία της νέας πλατφόρμας, οι πολίτες θα γλιτώσουν ισάριθμες φυσικές επισκέψεις.

Η πλατφόρμα χρησιμοποιεί τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Κέντρου Διαλειτουργικότητας και τις ηλεκτρονικές θυρίδες του gov.gr που έχουν αποδοθεί στις υπηρεσίες της ελληνικής αστυνομίας, επιτυγχάνοντας έτσι την εξάλειψη της απαίτησης για φυσική παρουσία του πολίτη.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here