Γιατί έχασε ο Βαγγέλης Σίμος;

2
3980

Του Θανάση Μαλτέζου

Νέος, άφθαρτος και με συμπάθειες, κανείς δεν είχε να πει κάποιο κακό λόγο για τον επί 5ετία Δήμαρχο Πετρούπολης Βαγγέλη Σίμο.

Ακόμα κι αν διαφωνούσε κάποιος με την πολιτική του ΚΚΕ ή της Λαϊκής Συσπείρωσης, για το Βαγγέλη Σίμο μόνο καλά λόγια είχε να πει η συντριπτική πλειοψηφία των Πετρουπολιωτών.

Γιατί έχασε;

Το ερώτημα δεν είναι γιατί κέρδισε ο Στέφανος Βλάχος. Γιατί στην ουσία δεν κέρδισε ο Στέφανος Βλάχος του 17% και των -6 μονάδων στον α’ γύρο, αλλά έχασε ο Βαγγέλης Σίμος.

Παρακάτω παραθέτουμε μια σειρά από λόγους που πιθανά να έπαιξαν ρόλο στην ήττα του Βαγγέλη Σίμου.

α. Δεν υπήρξε προβολή του έργου της διοίκησης κατά την περασμένη 5ετία. Ένας δήμαρχος, ειδικά όταν έχει απέναντί του 8 δημοτικές παρατάξεις, πρέπει να προβάλει το έργο του κατά τη διάρκεια όλης του της θητείας και όχι μόνο κατά την προεκλογική περίοδο. Είναι αναμφισβήτητο ότι η διοίκηση του Βαγγέλη Σίμου είχε να επιδείξει έργο. Και παρά τη λάσπη που προσπάθησαν να ρίξουν ορισμένοι στο πρόσωπο του Βαγγέλη Σίμου (φημολογία για μηδενική απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων) οι μόνοι που δεν μιλούσαν για το έργο του Βαγγέλη Σίμου μάλλον ήταν η διοίκηση του δήμου και οι σύντροφοι του Βαγγέλη Σίμου.

Δεν είναι πολλοί οι δήμοι πανελλαδικά, που έχουν μηδενικά τροφεία στους παιδικούς σταθμούς. Ο δήμος Πετρούπολης ήταν ένας από αυτούς. Αυτό, εκτός από τους γονείς και πιθανά και τους εργαζόμενους στους παιδικούς σταθμούς, το ήξεραν ελάχιστοι δημότες. Οι περισσότεροι το έμαθαν στην προεκλογική περίοδο αλλά ήταν πια αργά.

Δεν υπήρξε επικοινωνιακή πολιτική, διαφήμιση και προβολή του έργου του Δήμου. Σε αντίθεση με τους γειτονικούς δήμους που ξέραμε ανά πάσα ώρα και στιγμή ακόμα και το πώς περνούσαν σε προσωπικές τους στιγμές οι δήμαρχοι Ιλίου και Περιστερίου.

β. Πέραν των επικοινωνιακών, υπήρξαν και ουσιαστικά λάθη. Καλή η κοινωνική πολιτική, αλλά εκτός από αυτήν, υπάρχουν και άλλα ζητήματα τα οποία καθορίζουν την ψήφο των δημοτών. Τα σκουπίδια, η γενική ομολογία ότι “η Πετρούπολη βρωμάει”, η γενική ομολογία ότι “το άλσος είναι παρατημένο” παίξανε ρόλο σε αρκετό κόσμο.

γ. Η στενή σύνδεση της διοίκησης του δήμου με το ΚΚΕ “απαγόρευσε” σε εκατοντάδες, ίσως χιλιάδες δημότες να ψηφίσουν τη Λαϊκή Συσπείρωση και το Βαγγέλη Σίμο. Η ύπαρξη στο ίδιο προεκλογικό υλικό του Βαγγέλη Σίμου, του Γιάννη Πρωτούλη και του Δημήτρη Κουτσούμπα έδωσε κάποιες λίγες ψήφους στο ΚΚΕ, αφαίρεσε ωστόσο στο Βαγγέλη Σίμο αρκετές ψήφους στο Δήμο.

Μόλις τις τελευταίες μέρες, υπήρξε “ανυπόγραφο” χαρτόνι που κολλήθηκε σε όλη την Πετρούπολη με σύνθημα “ψήφο στο Βαγγέλη Σίμο”. Ωστόσο, ήταν ήδη αργά.

δ. Δεν μπορείς να πολιτεύεσαι με παλιά “δάνεια”. Και όσο και αν ισχύει ότι “ο Παξιμαδάς έχτισε την πόλη”, υπάρχουν χιλιάδες πολίτες της Πετρούπολης, νέα ζευγάρια, τα οποία μετακόμισαν  στην Πετρούπολη τα τελευταία χρόνια και τα οποία δεν έχουν καμιά γνώση του τεράστιου έργου του Νίκο Παξιμαδά.

ε. Σε μια περίοδο απλής αναλογικής η διοίκηση του Δήμου θέλει συμμαχίες. Και σε μια περίοδο πολιτικής κρίσης, ο κόσμος δεν θέλει την ακυβερνησία (είτε σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, είτε σε επίπεδο δήμων). Και ενώ οι άλλες δημοτικές παρατάξεις έδιναν εγγυήσεις μετεκλογικών συμμαχιών κάτι το οποίο τους έδινε πόντους στην εμπιστοσύνη των πολιτών της Πετρούπολης, η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης στο ερώτημα “με ποιους θα διοικήσετε μετά τις εκλογές” ουσιαστικά δεν έδινε απάντηση. Και αυτό ο κόσμος το μέτρησε.

Ο Θανάσης Μαλτέζος είναι σπουδαστής δημοσιογραφίας.

 

2 COMMENTS

  1. Το επικοινωνιακό είναι το ελάχιστο.
    Το μικρό θέατρο Πέτρας είναι παρατημένο, οι τουαλέτες κλειστές, τα σίδερα θέλουν βάψιμο εδώ και χρόνια, τα ξύλα θέλουν βερνίκι για να μη σαπίσουν.
    Οι παιδικές χαρές έχουν ένα σωρό παγίδες, με αποτέλεσμα πολλοί από μας να πηγαίνουμε στις παιδικές χαρές του Περιστερίου που είναι άψογες.
    Οι νεότερες γενιές δεν ψηφίζουν δήμαρχο με βάση το κόμμα. Βλέπουν και συγκρίνουν και όταν κάποιος είναι υποδεέστερος άλλων, τον αφήνουν στην άκρη. Το ίδιο θα γίνει και με τον επόμενο δήμαρχο αν δεν διορθώσει όλα όσα είχε παρατήσει τόσα χρόνια ο Σίμος.

  2. Αν κατέβαινε μακριά απο το ΚΚΕ θα είχε βγεί πάλι και άξια. Αλλά με την ταμπέλα του κκε δεν έχεις τύχη σήμερα.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here