Το west-athens ανοίγει τον φάκελο των υποψήφιων βουλευτών που «ψάχνουν» εκλογική περιφέρεια για να εκλεγούν, ανεξάρτητα με το αν μένουν στην περιοχή μας. Το σκάνδαλο – γιατί περί σκανδάλου πρόκειται – αφορά το νόμιμο αλλά όχι ηθικό γεγονός, πολιτικοί που δεν έχουν καμιά σχέση με τη Δυτική Αθήνα να συνωστίζονται ως υποψήφιοι στον Β2 τομέα Αθηνών.
Στη Βουλή πάντα περίσσευαν οι βουλευτές που έμεναν στα βόρεια προάστια και ήταν ελάχιστοι όσοι έμεναν στη Δυτική Αθήνα. Δυστυχώς, με το σπάσιμο της Β’ Αθηνών σε τρεις τομείς, επιβεβαιώνεται ότι πολλοί βουλευτές απλώς ψάχνουν εκλογείς που θα τους εκλέξουν, χωρίς να έχουν την παραμικρή σχέση με την περιοχή, τους ανθρώπους της και τα προβλήματά της.
Διευκρινίζουμε φυσικά, ότι τίποτα δεν απαγορεύει σε έναν βουλευτή, έναν γόνο πολιτικής οικογένειας ή έναν άνθρωπο των μήντια να κατέβει σε μια άσχετη με την καταγωγή, τη διαμονή και την καθημερινότητά του, εκλογική περιφέρεια. Ωστόσο η λογική της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας συνίσταται στην αντιπροσώπευση των εκλογέων ανά περιφέρεια, στοιχείο πολύ έντονο στις παλιές ευρωπαϊκές δημοκρατίες (πχ Αγγλία).
Στην προκειμένη περίπτωση, οι ψηφοφόροι της Δυτικής Αθήνας, πέρα από την κομματική και την πολιτική τους προτίμηση οφείλουν να επιλέξουν αν θα εκπροσωπούνται από ανθρώπους που δεν έχουν την παραμικρή σχέση με την περιοχή τους, και για την ακρίβεια από ανθρώπους που ζουν σε περιοχές εντελώς άλλου βιοτικού επιπέδου.
Αυτός που μένει στην Εκάλη, στην Κηφισιά, στο Χαλάνδρι ή στη Γλυφάδα θα νιώσει και θα παλέψει για το πρόβλημα του κατοίκου στο Περιστέρι, στο Καματερό ή στο Αιγάλεω;
Αυτός που πριν σπάσει η Β’ Αθήνας δεν ήξερε πού πέφτει η Χωράφα και δεν γνώριζε πώς πάνε στο Καματερό, σήμερα θα νοιαστεί για τους κατοίκους των περιοχών αυτών;
Οι πολίτες της Δυτικής Αθήνας πρέπει να κρίνουν τους υποψηφίους του κόμματος που θα επιλέξουν, και με αυτό (και φυσικά όχι μόνο με αυτό) το κριτήριο.
Στη συντριπτική πλειοψηφία, τα μεγάλα ονόματα σχεδόν όλων των κομμάτων στη Β2 Αθήνας, δεν σχετίζονται με τη Δυτική Αθήνα. Δυστυχώς επιβεβαιώνουν την υποψία μας ότι αναζητούν απλώς εκλογική περιφέρεια που θα τους εκλέξει, ελλείψει ντόπιων «λαμπερών» υποψηφίων.
Εννοείται ότι θα διορθώσουμε με χαρά τυχόν ανακρίβειες της έρευνάς μας.
ΣΥΡΙΖΑ: Μισοί μισοί οι «δυτικοί» και οι «μουσαφίρηδες».
Ο πρώτος αλφαβητικά υποψήφιος είναι ο Δημήτρης Βίτσας, έχει σχέση με τη Δυτική Αθήνα και συγκεκριμένα με το Χαϊδάρι. Δραστηριοποιήθηκε κομματικά στην περιοχή τις παλιές εποχές του ΣΥΝ, πριν εκλεγεί γραμματέας του.
Ο δεύτερος υποψήφιος ο Γιάννης Δραγασάκης, το βαρύ όνομα της κυβέρνησης στο ψηφοδέλτιο του δυτικού τομέα, δεν έχει σχέση με την περιοχή της Δυτικής Αθήνας πέραν των εκλογικών δεσμών που είχε επί σειρά ετών ως παλιός βουλευτής της Β Αθηνών.
Και η επόμενη υποψήφια, η Βασιλική Κατριβάνου δεν έχει σχέση με τη Δυτική Αθήνα, παρά μόνο ως πρώην βουλευτής της Β Αθηνών. Είχε βρεθεί εκτός Βουλής με την παραίτησή της το 2016 από τη βουλευτική έδρα, αλλά στην πορεία αποφάσισε να διεκδικήσει και πάλι μια θέση στη Βουλή με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ούτε η Χαρά Καφαντάρη έχει σχέση με τη Δυτική Αθήνα. Επί σειρά ετών δραστηριοποιούνταν κομματικά στον βόρειο τομέα (Χαλάνδρι, Χολαργό – όπου και κατοικεί- κλπ), αλλά αποφάσισε ότι στη Δυτική Αθήνα έχει περισσότερες πιθανότητες επανεκλογής.
Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής επίσης δεν έχει σχέση με τη Δυτική Αθήνα. Για 16 χρόνια υπήρξε βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας με το ΠΑΣΟΚ, περιοχή στην οποία οικοδόμησε ισχυρότατους εκλογικούς (και πελατειακούς) δεσμούς. Στη συνέχεια εκλέχτηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ στη Β Αθήνας. Στις ευρωεκλογές διεκδίκησε να μετακομίσει στις Βρυξέλλες, δεν το κατάφερε και σήμερα κατεβαίνει στη Δυτική Αθήνα.
Η επόμενη υποψήφια αποτελεί εξαίρεση, καθώς έχει σχέση με τη Δυτική Αθήνα. Η Ιωάννα Μίχα ζει στο Περιστέρι και αποτελεί ένα από τα στελέχη της νέας γενιάς του ΣΥΡΙΖΑ.
Και ο Χρήστος Μπατσής είναι από τη Δυτική Αθήνα και συγκεκριμένα το Ίλιον. Γιατρός στο επάγγελμα με χρόνια συμμετοχή στα κοινά και στην αυτοδιοίκηση.
Επίσης από τη Δυτική Αθήνα η Αφροδίτη Μπιζά και συγκεκριμένα από το Καματερό. Είναι μάλιστα αντιπρόεδρος του ΕΔΣΝΑ, του φορέα που διαχειρίζεται τα απόβλητα της Αττικής και από τη θέση αυτή υπερασπίζεται τη συνέχιση της λειτουργίας του ΧΥΤΑ Φυλής.
Για τον Θανάση Παπαχριστόπουλο, πρώην υποψήφιο με τη ΝΔ, πρώην βουλευτή Β Αθήνας με τους ΑΝΕΛ και σήμερα υποψήφιο Δυτικού τομέα με τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν επιβεβαιώνεται κάποια σχέση του με τη Δυτική Αθήνα, πέραν της πολιτικής και εκλογικής του δράσης.
Ο Πάνος Ρήγας, πρώην γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, νυν Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, υπήρξε δάσκαλος ειδικής αγωγής στο Περιστέρι όπου και είχε συνδικαλιστική δράση.
Ο Κώστας Στρατής, υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού είναι κάτοικος Πετρούπολης *
Για τον Νίκο Τόσκα που κλείνει το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στη Δυτική Αθήνα, επίσης δεν φαίνεται κάποια σχέση του με την περιοχή. Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών επέλεξε τη συγκεκριμένη περιφέρεια ως την πλέον πρόσφορη για να έχει πιθανότητες εκλογής.
Συμπερασματικά, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει ένα ψηφοδέλτιο κατά το ήμισυ εκτός Δυτικής Αθήνας, ακολουθώντας τον γενικό κανόνα όλων των ψηφοδελτίων. Η εμφάνιση «φυτευτών» υποψηφίων, άσχετων με την περιοχή δεν αφορά φυσικά μόνο τη Δυτική Αθήνα. Ένα ενδεικτικό παράδειγμα είναι και η Δυτική Αττική: Ο Αριστείδης Μπαλτάς, «διορίστηκε» επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Περιφέρειας Αττικής το 2015 καθώς οι εκλογές έγιναν με λίστα και σήμερα διεκδικεί την επανεκλογή του στη σπασμένη περιφέρεια της Δυτικής Αττικής δίχως την παραμικρή σχέση με αυτή. Άλλο παράδειγμα, ο ξάδελφος του πρωθυπουργού, ο Γιώργος Τσίπρας, επίσης υποψήφιος στη Δυτική Αττική, ποντάρει στο επώνυμό του για να εκλεγεί σε μια περιοχή με την οποία δεν έχει την παραμικρή σχέση ή επαφή.
ΝΔ: Έξι «μουσαφίρηδες» αναζητούν εκλογείς.
Πρώτος στο ψηφοδελτιο της Δυτικής Αθήνας – πέραν του Κυριάκου Μητσοτάκη που ως επικεφαλής κόμματος έχει δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα οπουδήποτε – είναι ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Έχει τόση σχέση με τη Δυτική Αθήνα όση ο φάντης με το ρετσινόλαδο. Γόνος ιστορικής πολιτικής οικογένειας, γέννημα – θρέμμα Γλυφάδας (όπου και το ιστορικό σπίτι της οικογένειάς του από τη δεκαετία του 40), απόφοιτος Κολλεγίου Αθηνών. Τρίτος κατά σειρά Βαρβιτσιώτης (μετά τον πατέρα Ιωάννη και τον παππού Μιλτιάδη) στη Βουλή, αποφάσισε ότι στα Νότια και στην Α’ Αθήνας υπάρχει συνωστισμός πολλών δυνατών υποψηφίων και κατεβαίνει στη Δυτική Αθήνα.
Ακολουθεί ο Γεράσιμος Γιακουμάτος. Κατάγεται από την Κεφαλλονιά και κατοικεί στο Κολωνάκι. Μεγάλωσε στην Αγία Βαρβάρα, ενώ η εμπλοκή του με την πολιτική ξεκίνησε από το Χαλάνδρι -όπου και έμενε- όταν εκλέχτηκε πρόεδρος της Τ.Ο. της ΝΔ. Με τη Δυτική Αθήνα έχει ισχυρούς εκλογικούς δεσμούς που έχει αποκτήσει από το μακρινό 1993 όταν και πρωτοεκλέχτηκε βουλευτής.
Συνεχίζουμε με τον Δημήτρη Καλογερόπουλο, ο οποίος είναι όντως κάτοικος Δυτικής Αθήνας, και συγκεκριμένα Αιγαλεώτης, με χρόνια παρουσίας στην αυτοδιοίκηση και τα κοινά της πόλης του, πρώην δήμαρχος Αιγάλεω.
Ο Καραθάνος Μπάμπης είναι η δεύτερη εξαίρεση στον κανόνα των μουσαφίρηδων – υποψήφιων στα δυτικά, καθώς είναι Περιστεριώτης γέννημα θρέμμα. Ζει και εργάζεται στο Περιστέρι διατηρώντας φαρμακείο.
Η Κατσιουγιάννη – Στρίντμποργκ Μαρί επίσης δεν έχει κάποια σχέση με τη Δυτική Αθήνα. Είναι οδοντίατρος με σπουδές και εργασιακή εμπειρία στο εξωτερικό. Λίγες εβδομάδες πριν τις εθνικές εκλογές, ήταν Υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος Βορείου Τομέα Αθήνας με τον Γιώργο Πατούλη, ως κάτοικος βορείων προαστίων. Αποφάσισε όμως ότι στα δυτικά δεν υπάρχουν ικανοί ντόπιοι υποψήφιοι, οπότε και μετακινήθηκε στην περιφέρεια των πληβείων της Αθήνας.
Η επόμενη όμως υποψήφια, η Δήμητρα Κορμπά, μένει και εργάζεται στη Δυτική Αθήνα και συγκεκριμένα στο Αιγάλεω, όπου και διετέλεσε επί χρόνια καθηγήτρια στη δημόσια εκπαίδευση.
Οι μουσαφίρηδες συνεχίζονται, με τον Γιάννη Λοβέρδο, δημοσιογράφο στο επάγγελμα, εντελώς άσχετο με τη Δυτική Αθήνα καθώς γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Βύρωνα, όπου και είχε διατελέσει δημοτικός σύμβουλος. Επίσης απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών, είδε φως και ελπίδα να εκλεγεί στη Δυτική Αθήνα, και ήρθε.
Ο επόμενος υποψήφιος είναι ο Μαραβέλιας Δημήτρης, κάτοικος Δυτικής Αθήνας, πρώην δήμαρχος στο Χαϊδάρι. Γνωρίζει καλά την περιοχή, καθώς πέρα από Χαϊδαριώτης είναι και περιφερειακός σύμβουλος του δυτικού τομέα Αττικής.
Μουσαφιραίων συνέχεια, με τον Αντώνη Πανούτσο, συμπαθή κατά τα άλλα αθλητικογράφο και πολιτικό σχολιαστή. Κατάγεται και μεγάλωσε στον Πειραιά, μένει στα βόρεια προάστεια, εργάζεται στο κέντρο της Αθήνας. Αποφάσισε ότι έχει ελπίδες να εκλεγεί στα δυτικά.
Για την επόμενη υποψήφια, την Ευγενία Πανταζή, το ρεπορτάζ μας δεν ανακάλυψε κάποια σχέση της με τη Δυτική Αθήνα. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ηλεία, είναι ιατρός εργασίας, επιστημονική συνεργάτιδα του Εργατικού Κέντρου Αθήνας.
Η επόμενη όμως υποψήφια, η Ράνια Σαγιάκου, είναι κάτοικος Περιστερίου, διατηρεί το δικηγορικό της γραφείο στο Περιστέρι, ενώ στην οικογένειά της ανήκει το ομώνυμο κατάστημα πώλησης υποδημάτων.
Και η επόμενη υποψήφια, η Εύη Τοτώνη είναι από τη Δυτική Αθήνα και συγκεκριμένα από την Πετρούπολη. Λύκειο πήγε στο Περιστέρι, έχει σπουδάσει νομικά και εργάζεται ως στέλεχος στην Εθνική Τράπεζα.
Ντόπια είναι και η αλφαβητικά τελευταία υποψήφια της ΝΔ, η Βαρβάρα-Ψυχούλα Κοντογιάννη από την Αγία Βαρβάρα. Ασχολείται με τα κοινά αρκετά χρόνια, είναι διεθνολόγος – πολιτικός επιστήμων.
Συμπέρασμα; Από τους 13 υποψήφιους της ΝΔ, οι 6 είναι άσχετοι με τη Δυτική Αθήνα. Στους 6 μάλιστα συμπεριλαμβάνονται τα βαριά της ονόματα, δηλαδή δύο νυν βουλευτές και πρωτοκλασάτα στελέχη καθώς και άλλοι δύο άνθρωποι των ΜΜΕ με προσβάσεις σε κανάλια και στο εθνικό ακροατήριο.
Να σημειώσουμε ότι τόσο τα ισχυρά ονόματα όσο και η γυναικεία ποσόστωση εκτόπισαν ντόπια ονόματα της ΝΔ που είχαν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να κατέβουν στον δυτικό τομέα αλλά κόπηκαν από τις τελικές λίστες του κόμματος. Ενδεικτικά αναφέρουμε τον Μπάμπη Καούκη, πρώην υποψήφιο δήμαρχο Ιλίου, εφοριακό, με χρόνια δραστηριότητα στα κοινά όλης της Δυτικής Αθήνας, που είχε ανακοινώσει εδώ και μήνες την υποψηφιότητά του και τελικά …απορρίφθηκε.
Μπόλικοι οι «μουσαφίρηδες» και στο ΚΙΝΑΛ.
Ο γενικός κανόνας επώνυμων υποψηφίων που ψάχνουν απλώς εκλογείς να τους εκλέξουν χωρίς όμως να μοιράζονται τα προβλήματα της πόλης και της περιοχής όπου αυτοί μένουν, ισχύει σχεδόν για όλα τα κόμματα.
Στο ΚΙΝΑΛ στη Δυτική Αθήνα κατεβαίνει η Νάντια Γιαννακοπούλου, η οποία κάνει μια τεράστια και μάλλον δαπανηρή εκστρατεία εμφανιζόμενη καθημερινά στις πρώτες σελίδες των κοινωνικών δικτύων. Είχε εκλεγεί στη Μεσσηνία το 2009 «κληρονομώντας» την έδρα του πατέρα της, Γιάννη, πρώην βουλευτή Μεσσηνίας με το ΠΑΣΟΚ. Επανεκλέχτηκε το 2012, αλλά έκτοτε δεν επενεκλέχτηκε, καθώς, αν και πρώτη σε σταυρούς, το ΠΑΣΟΚ δεν έβγαζε έδρα στη Μεσσηνία. Αποφάσισε λοιπόν να αναζητήσει αλλού ψηφοφόρους. Έτσι, αν και μεγάλωσε και κατοικεί στο Καρέα, αποφάσισε ότι πρόσφορο έδαφος για να εκλεγεί είναι η απέναντι πλευρά του λεκανοπεδίου. Λογικά όμως γνώρισε την περιοχή μέσα σε λίγες εβδομάδες καθώς εμφανίζεται καθημερινά σε 5 με 6 πανηγύρια, δοξολογίες, εκδηλώσεις και γιορτές, από το Καματερό μέχρι την Αγία Βαρβάρα.
Αντίστοιχη περίπτωση, επίσης στο ΚΙΝΑΛ υποψήφιος ο Θάνος Ασκητής. Αν και από το Χαλάνδρι, ο επί σειρά ετών βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στη Β Αθήνας επιλέγει τη Δυτική Αθήνα για να διεκδικήσει την επανεκλογή του.
Άλλο παράδειγμα, ο Μιχάλης Καρχιμάκης, βουλευτής Λασιθίου με το ΠΑΣΟΚ από το 1996 και πρώην γραμματέας του κόμματος, αποφάσισε να πολιτευτεί στη Δυτική Αθήνα έχοντας όμως προηγούμενα εστιάσει στην περιοχή, με συνεχή παρουσία τα προηγούμενα χρόνια και παρεμβάσεις για τα τοπικά προβλήματα.
Από το Παλαιό Φάληρο και τον ευρύτερο Πειραιά όπου γεννήθηκε, μας έρχεται και ο Κώστας Χαρδαβέλας που κλείνει αλφαβητικά το ψηφοδέλτιο του ΚΙΝΑΛ στη …Δυτική Αθήνα.
Ο κατάλογος συνεχίζεται σε όλα τα κόμματα, καθώς ο κανόνας είναι μάλλον κοινός:
Η Δυτική Αθήνα φαίνεται να έχει διαθέσιμους ψηφοφόρους για τα γνωστά πολιτικά στελέχη, τους υπουργούς, τις «φίρμες». Και αυτό γιατί εξακολουθεί να είναι η πιο φτωχή και υποβαθμισμένη περιοχή της πρωτεύουσας, μαζί ίσως με τη Β Πειραιά. Το γεγονός ότι σε αυτές τις εκλογές, πλήθος υποψηφίων ξημεροβραδιάζονται να τρέχουν από το Μπαρουτάδικο μέχρι το Πάρκο Τρίτση για να εκλεγούν, σε μια περιοχή στην οποία δεν μένουν, δεν είναι κολακευτικό για τους ίδιους.
Και δεν θα είναι και κολακευτικό για τους κατοίκους της Δυτικής Αθήνας, αν επιλέξουν να εκπροσωπηθούν από ανθρώπους που μένουν στις καλές και πλούσιες συνοικίες, μόνο και μόνο επειδή εκλέγονται από τις φτωχές και υποβαθμισμένες.
** Εκ παραδρομής, στην αρχική έκδοση του άρθρου είχαμε γράψει για τον κ. Στρατή ότι δεν γνωρίζουμε αν μένει στη Δυτική Αθήνα. Ευχαριστούμε το blog Ilion News που μας απέστειλε την διόρθωση (ότι ο κ. Στρατής είναι κάτοικος Πετρούπολης)