Σε ένα σύγχρονο κτίριο μετατράπηκε το παλαιό εργοστάσιο της ΒΙΟΦΙΑΛ

0
2908

Ο χώρος του παλαιού εργοστασίου της ΒΙΟΦΙΑΛ ανακατασκευάστηκε και μετατράπηκε σε ένα Πολυδύναμο Κέντρο Πολιτιστικών, Αθλητικών και Κοινωνικών δραστηριοτήτων. Βρίσκεται στην περιοχή Μιχελή του Δήμου Ιλίου, σε οικόπεδο 5.500m2 περίπου, που είναι προσβάσιμο από κάθε πλευρά του και σε περισσότερα από 4.100m2 έχουν διαμορφωθεί χώροι που ο Δήμος μας θα λειτουργήσει για τον Πολιτισμό, τον Αθλητισμό, την Κοινωνική Πρόνοια και Υγεία των πολιτών, καθώς και την εξυπηρέτηση των Συλλόγων.

Το κτίριο κατασκευάστηκε με τις πλέον σύγχρονες μεθόδους, με βιοκλιματικό σχεδιασμό και πρακτικές εξοικονόμησης ενέργειας, αξιοποιώντας την γεωθερμία, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Η ΒΙΟΦΙΑΛ έχει συνδεθεί με την ιστορία του τόπου μας. Αποτελεί ένα ιστορικής σημασίας κτίριο, χαρακτηριστικό παράδειγμα εργοστασιακής αρχιτεκτονικής της δεκαετίας του ’50, που ελάχιστοι γνωρίζουν τη διαχρονική περιπέτειά του.

Ως μεγάλη βιομηχανική μονάδα αποτέλεσε σημείο αναφοράς στην ευρύτερη βορειοδυτική, τότε, Αθήνα, ενώ στις αρχές της δεκαετίας του ‘60 ως βιομηχανία παραγωγής φιαλών υγραερίου με την επωνυμία «ΒΙΟΦΙΑΛ» κάλυπτε τα 2/3 της εγχώριας ζήτησης.

Μετά την παύση λειτουργίας του εργοστασίου, το κτίριο εγκαταλείφθηκε και η αξιοποίησή του παρέμεινε μια χρόνια διεκδίκηση του Δήμου Ιλίου και των πολιτών. Το κτίριο αυτό σήμερα είναι ένα στολίδι, που τιμά την ιστορική μνήμη της πόλης μας και είμαστε έτοιμοι να το παραδώσουμε στους πολίτες.

Πηγή: Δήμος Ιλίου

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here