Ανυπότακτη Πετρούπολη: Ανακοίνωση για τα αποτελέσματα των εκλογών

0
781

Ανακοίνωση για τα αποτελέσματα των εκλογών εξέδωσε η παράταξη Ανυπότακτη Πετρούπολη, η οποία δεν κατάφερε να μπει στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ανεξάρτητα από την πολιτική τοποθέτηση του καθενός, η μη είσοδος της Ανυπότακτης Πετρούπολης στο Δημοτικό Συμβούλιο, σίγουρα δεν είναι θετική εξέλιξη για την πόλη.

Ακολουθεί η ανακοίνωση:

Τα αποτελέσματα των τριπλών εκλογών της 26ης Μάη σε δήμους, περιφέρειες και ευρωκοινοβούλιο αποτυπώνουν ένα δυσμενή συσχετισμό για το εργατικό και λαϊκό κίνημα. Η παγίωση ενός νέου διπολισμού μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, η ενίσχυση των πολιτικών δυνάμεων που υλοποιούν ή/και δεσμεύονται να υλοποιήσουν την πολιτική του κεφαλαίου για το τσάκισμα των εργαζομένων – και δη της ΝΔ που το κάνει με τον πλέον «ξεδιάντροπο» τρόπο (εξαγγελίες για κατάργηση του 8ώρου, 7ήμερη εργασία, κατάργηση 13ου – 14ου μισθού, απολύσεις και πάγωμα προσλήψεων στο δημόσιο) – η ισχυρή παρουσία των πολιτικών δυνάμεων που εκφράζουν μια ακροδεξιά – ρατσιστική ρητορεία (παρά την σημαντική πτώση της ναζιστικής ΧΑ στην κάλπη των ευρωεκλογών) φανερώνουν μία μετατόπιση του συσχετισμού δύναμης στην ελληνική κοινωνία εις βάρος του κόσμου της εργασίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ «πλήρωσε ακριβά» την επιλογή του να εφαρμόσει πιστά τις μνημονιακές επιταγές, τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές του κεφαλαίου και της ΕΕ και δεν κατάφερε αυτό να το ανατρέψει ούτε με το ξαναζεσταμένο αφήγημα του success story που σέρβιρε, ούτε με τα ψίχουλα που μοίρασε προεκλογικά.

Ωστόσο, ούτε η ρεφορμιστική, ούτε η αντικαπιταλιστική – επαναστατική αριστερά, κατάφεραν να εκφράσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια, να πείσουν τους εργαζόμενους και τους νέους ότι υπάρχει εναλλακτική, να συγκροτήσουν και να αποτυπώσουν ένα μαζικό λαϊκό ρεύμα σύγκρουσης κι ανατροπής της αντιλαϊκής πολιτικής και των εκφραστών της.

Παρόμοια είναι η εικόνα που αποτυπώνεται και στο δήμο μας, διαμεσολαβούμενη φυσικά από τις ιδιαίτερες συνθήκες που ισχύουν στη γειτονιά μας.

Οι δημοτικές παρατάξεις που εκφράζουν και ευθυγραμμίζονται με τις αντιλαϊκές πολιτικές και στηρίζονται – επίσημα ή ανεπίσημα – από τους κεντρικούς πολιτικούς εκφραστές τους (Βλάχος, Σκαλιστήρας, Ταλιούρας, Λάππας, Μπουσούνης και Συλλιγνάκης) εμφανίζονται αθροιστικά ενισχυμένες και συγκεντρώνουν ποσοστό 70% που τους διασφαλίζει μία ισχυρή πλειοψηφία στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο. Αντίθετα, τα τρία ψηφοδέλτια που – με διαφορετικό φυσικά τρόπο – επιδίωξαν να εκφράσουν τα λαϊκά συμφέροντα (Λαϊκή Συσπείρωση, ΡΑΚ, Ανυπότακτη Πετρούπολη) δεν κατάφεραν να αποτυπώσουν ένα πλειοψηφικό ρεύμα αμφισβήτησης και σύγκρουσης με τις κυρίαρχες πολιτικές.

Ως Ανυπότακτη Πετρούπολη επιδιώξαμε καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, όπως κι όλα τα προηγούμενα χρόνια, να αναδείξουμε μια πραγματική εναλλακτική πρόταση για μια αξιοβίωτη ζωή για τους εργαζόμενους και τους νέους της πόλης μας. Μία πρόταση η οποία δεν μπορεί να χωρέσει στα στενά όρια της διαχείρισης της υπάρχουσας κατάστασης στο Δήμο, αλλά αναπόφευκτα περνάει μέσα από την πάλη για την ανατροπή των πολιτικών των μνημονίων, την ανατροπή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που τις εφαρμόζει και κάθε επόμενης κυβέρνησης που θα εφαρμόσει τις ίδιες πολιτικές, τη ρήξη και την αποδέσμευση από την ΕΕ του κεφαλαίου, του πολέμου και του ρατσισμού.

Χαιρετίζουμε κι ευχαριστούμε τους εκατοντάδες Πετροπουλιώτες και Πετροπουλιώτισσες που στήριξαν και ψήφισαν αυτή την πρόταση στις 26 του Μάη, καθώς και τους συμπολίτες μας εκείνους που μπορεί να μην στήριξαν την Ανυπότακτη Πετρούπολη, ξέρουμε όμως ότι βρεθήκαμε εντός των επιλογών τους, συζητήσαμε, μοιραστήκαμε κοινές αγωνίες, αναζητήσαμε από κοινού εναλλακτική προοπτική.

Ωστόσο, δεν μπορούμε παρά να αναγνωρίσουμε ότι δεν καταφέραμε η πολιτική μας αυτή πρόταση να συγκροτήσει ένα μαζικό ρεύμα αμφισβήτησης και σύγκρουσης με την κυρίαρχη πολιτική, να εμπνεύσει την πλατιά πλειοψηφία των εργαζόμενων και των νέων της πόλης μας που πλήττονται από αυτήν. Το παραπάνω αποτυπώνεται στο αρνητικό εκλογικό μας αποτέλεσμα. Αποτέλεσμα που αφενός επικαθορίζεται από τα κοινωνικά ρεύματα που εκφράστηκαν και σε κεντρικό επίπεδο – κι εξηγήθηκαν παραπάνω – αφετέρου οφείλεται και στο γεγονός ότι δεν καταφέραμε το προηγούμενο χρονικό διάστημα να δώσουμε το ηχηρό παρόν που αντιστοιχούσε στην περίοδο στις μικρές και μεγάλες μάχες που ξέσπασαν ή ήταν αναγκαίο να ξεσπάσουν στη γειτονιά μας.

Η Ανυπότακτη Πετρούπολη, μέσα από τις συλλογικές της διαδικασίες, θα σταθεί κριτικά και αυτοκριτικά, στο εκλογικό αποτέλεσμα και θα καθορίσει το πρόγραμμα δράσης της για την επόμενη περίοδο με βάση τους νέους συσχετισμούς που διαμορφώνονται στο Δήμο μας αλλά και την προοπτική ανάπτυξης των αναγκαίων αγώνων για τα δικαιώματά μας.

Η επόμενη μέρα των δημοτικών εκλογών διαμορφώνει μία ιδιαίτερα ανησυχητική κατάσταση για τους εργαζόμενους και τους νέους της Πετρούπολης, ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι ο δήμαρχος που θα αναδειχθεί από το δεύτερο γύρο της ερχόμενης Κυριακής. Κι αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τον αρνητικό συσχετισμό που δημιουργείται στο νέο δημοτικό συμβούλιο, αλλά και με τα ακόμη πιο ασφυκτικά όρια που θέτουν στην επόμενη διοίκηση του Δήμου ο Κλεισθένης, η δραματική περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης και το ιδιότυπο καθεστώς επιτροπείας από το Παρατηρητήριο των ΟΤΑ, εντείνοντας την μετατροπή του Δήμου σε ιμάντα μεταβίβασης των κεντρικών πολιτικών που τσακίζουν τους εργαζόμενους.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση θεωρούμε ότι είναι πιο απαραίτητη από ποτέ η πλατιά πάλη για την ανατροπή αυτών των πολιτικών, η αμφισβήτηση κι η σύγκρουση των ορίων που αυτές θέτουν. Κόντρα στην αυταπάτη ότι μπορεί να υπάρξει μια καλύτερη διαχείριση εις όφελος των εργαζόμενων και των νέων μέσα στα πλαίσια του υπάρχοντος συστήματος. Ωστόσο, κατανοούμε και μοιραζόμαστε τις ίδιες ανησυχίες με τον κόσμο που δεν θέλει να «κλείσει τα αυτιά και τα μάτια του» στην κατάσταση που διαμορφώνεται στο δεύτερο γύρο.

Τόσο στο δήμο όσο και στην περιφέρεια πρέπει να «μαυριστούν» οι εκφραστές των πολιτικών του κεφαλαίου και οι υποψήφιοι των μνημονιακών κυβερνήσεων.

Καταψηφίζουμε λοιπόν τον Στέφανο Βλάχο που στο προεκλογικό του πρόγραμμα ευαγγελίζεται ένα δήμο επιχείρηση, κόντρα στα συμφέροντα και τις ανάγκες του λαού. Δεν ξεχνάμε ότι κατά τη δημαρχία του υπερχρέωσε το δήμο με δάνεια για έργα «βιτρίνας», επέβαλε τροφεία στους παιδικούς σταθμούς κ.ά..

Αντιλαμβανόμαστε την ποιοτική διαφορά μεταξύ της πολιτικής πρότασης που εκφράζει ο Στέφανος Βλάχος με αυτήν της Λαϊκής Συσπείρωσης (Βαγγέλης Σίμος). Πρέπει να πούμε όμως ότι σε όλη την προηγούμενη 9ετή περίοδο διοίκησης του Δήμου, η Λαϊκή Συσπείρωση, εγκλωβισμένη μέσα στις αντιφάσεις της διαχείρισης αυτής της κατάστασης και του υποτιθέμενου ρεαλισμού του εφικτού, κατέληξε να αποδέχεται και να υλοποιεί όψεις αυτής της πολιτικής (8μηνα προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας, συμμόρφωση με τις υποδείξεις του Παρατηρητηρίου για προϋπολογισμούς λιτότητας, αποδοχή των ΕΣΠΑ και των όρων που αυτά θέτουν). Πάνω απ’ όλα, στάθηκε απρόθυμη να καλέσει τους εργαζόμενους και τους νέους της Πετρούπολης σε μία τροχιά ανυποχώρητου αγώνα και διεκδικήσεων που θα μπορούσαν να επιβάλουν μία άλλη πολιτική.

Ως Ανυπότακτη Πετρούπολη, παρά την απώλεια της έδρας στο Δημοτικό Συμβούλιο, δηλώνουμε ότι θα εξακολουθήσουμε με ακόμη μεγαλύτερο πείσμα, να βρισκόμαστε πλάι σε κάθε μικρό ή μεγάλο αγώνα που ξεσπά στη γειτονιά μας ώστε να ανατραπεί η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ και των τοπικών εκφραστών της. Θα επιδιώξουμε στο ιδιαίτερο καθεστώς που θα διαμορφώσει η εφαρμογή του Κλεισθένη, την κοινή δράση και το διάλογο με τη Λαϊκή Συσπείρωση , τη ΡΑΚ, αλλά και όλες τις δυνάμεις και τους αγωνιστές που στρατεύονται σε αυτή την κατεύθυνση. Θα συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις οι εργαζόμενοι κι οι νέοι της Πετρούπολης να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, να επιβάλουν τις ανάγκες και τα δικαιώματά τους.

Πηγή: https://anypotaktipetroupoli.blogspot.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here