Αλέξης Πατέλης: Αισιοδοξία για την πορεία των τραπεζών

0
18

Την αισιοδοξία του για την πορεία του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος δήλωσε ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, σημειώνοντας ότι «το 2019, το μισό χαρτοφυλάκιο ήταν με “κόκκινα” δάνεια, άρα δεν μπορούσες να μιλάς για ένα τραπεζικό σύστημα που μπορεί να δίνει δάνεια. Πρωταρχικός στόχος ήταν να αλλάξει αυτό».

Μιλώντας στο συνέδριο «Banking Summit: Ανοίγοντας δρόμο για την ανάπτυξη», ο κ. Πατέλης πρόσθεσε ότι «από το 2016 έως το 2019 δεν είχε γίνει σοβαρή διευθέτηση “κόκκινων” δανείων», και συμπλήρωσε ότι «σύντομα οι συμπολίτες μας θα δουν τα χρέη τους να μειώνονται. Υπήρχαν τράπεζες που θεωρούνταν ότι ήταν σε μία δύσκολη κατάσταση, είδαμε μία σειρά από κεφαλαιακές ενισχύσεις. Πλέον μιλάμε για ένα τελείως διαφορετικό πλαίσιο».

Σύμφωνα με τον κ. Πατέλη, το πρόβλημα βρίσκεται πίσω μας και μπροστά βρίσκεται το γεγονός ότι «οι τράπεζες πρέπει να αποδείξουν γιατί υπάρχουν: Να δίνουν δάνεια, να επιστρέψουν στην κερδοφορία, να δίνουν μερίσματα». Όπως επεσήμανε, «και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες είναι έτοιμες να διοχετεύσουν δάνεια στον ιδιωτικό τομέα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης», αναφέροντας ότι «θα δώσουν δείγματα γραφής σύντομα». «Η κυβέρνηση βοηθάει διευκολύνοντας τις διαδικασίες», πρόσθεσε.

Εκτίμησε, παράλληλα, ότι εκτός από τη δανειοδότηση, οι μεγάλες προκλήσεις είναι η ψηφιοποίηση και ο ανταγωνισμός, λέγοντας ότι «από εδώ και πέρα θα μπουν στην αγορά και άλλοι παίκτες που θα φέρουν πιστωτική επέκταση», φέροντας ως παράδειγμα τη Viva Wallet, που «έχει σχέδια για πιστωτική επέκταση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Είπε, επίσης, ότι «θα δούμε σύντομα μια σειρά πιστωτικών προϊόντων που θα μας εκπλήξει με την πολυπλοκότητα και την γκάμα της», προσθέτοντας ότι «οι ελληνικές τράπεζες έχουν προκλήσεις και μεγάλες ευκαιρίες μπροστά τους. Δεν κατατάσσονται πλέον στις φτηνές τραπεζικές μετοχές». Σημείωσε δε, ότι «για μία δεκαετία δεν έχει λάβει τραπεζική πίστη μια ολόκληρη γενιά», άρα, «εδώ οι τράπεζες πρέπει να αποδείξουν ότι μπορούν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία».

Σε ερώτηση για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ανέφερε πως «υπήρχε μακρά διαπραγμάτευση, ετοιμάζεται ένας πολύπλοκος νόμος, που θα κατατεθεί εντός του Απριλίου» και ο οποίος θα κάνει τρία βασικά πράγματα:

-Θα απλοποιεί τη διοίκηση του Ταμείου.

-Θα απομειώνει τα δικαιώματα των μετοχών του Ταμείου.

-Σχεδιάζεται η στρατηγική της απομείωσης των μετοχών του κρατικού ταμείου. «Το Ταμείο θα προσλάβει σύμβουλο αποεπένδυσης», δήλωσε.

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει το πώς επηρεάζει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, είπε: «Είμαστε αντιμέτωποι με ένα παγκόσμιο σοκ, λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι τιμές των εμπορευμάτων αυξάνονται, δημιουργείται πληθωρισμός και η ανάπτυξη είναι πιο χαμηλή σε σχέση με το πώς θα ήταν. Για μία οικονομία που έχει υψηλό κρατικό χρέος και έζησε πολλά χρόνια αποπληθωρισμό, λίγος πληθωρισμός θα βοηθήσει να αυξηθούν οι μισθοί και να τονωθεί η ζήτηση».

Πρόσθεσε δε, πως «κάποια αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ είναι κατά κάποιο τρόπο θεμιτή», ενώ προέβλεψε ότι «η Σύνοδος Κορυφής θα είναι δύσκολη», καθώς «δεν υπάρχει συμφωνία σε πολλά επίπεδα».

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here