Για τα αδέσποτα του Δήμου μας

0
1220

«Τα ζώα δεν διώχτηκαν ποτέ από τον Παράδεισο…»

Μίλαν Κούντερα, Τσέχος συγγραφέας

Θεωρώ επίκαιρο ν’ ανοίξουμε το θέμα για τα αδέσποτα και τα κατοικίδια ζώα της πόλης μας και τη σύγχρονη διαχείριση που χρειάζεται να επιδεικνύουν οι Δημοτικές αρχές, ώστε όλοι οι δημότες να μπορούμε να απολαμβάνουμε την καθημερινότητα μας.

Το θέμα αυτό είναι αρκετά πολύπλοκο και απαιτεί μια πολύ ευαίσθητη και προσεκτική προσέγγιση. Τα αδέσποτα ζώα είναι μια πραγματικότητα στις αστικές περιοχές της χώρας. Τα προβλήματα που δημιουργούν είναι πολλά, όπως ότι σχηματίζουν αγέλες, περιφέρονται μόνα τους, γίνονται δεξαμενή διαφόρων μεταδοτικών ασθενειών και πολλές φορές είναι φοβικά, με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν επιθετική συμπεριφορά.

1. «Οι πολιτικές για τα αδέσποτα ζώα αποδεικνύουν το επίπεδο του πολιτισμού μας»

Οι τακτικές ενέργειες που χρειάζεται να εξασφαλίσει η νέα Δημοτική Αρχή:

  • Την παροχή δομών προσωρινής φιλοξενίας, την περισυλλογή και διαχείριση τους,
  • τη συνεργασία με φιλοζωικά σωματεία, την υποβολή τους σε κτηνιατρική εξέταση, στείρωση και ηλεκτρονική σήμανση, την προσωρινή παραμονή τους σε καταφύγια, την μέριμνα υιοθεσίας αδέσποτων ζώων.

Οι προληπτικές ενέργειες της:

  • Να προωθηθεί γενικότερα η ιδέα της υιοθεσίας αδέσποτων ζώων,
  • να γίνει καταγραφή τους ώστε τα αδέσποτα ζώα
  • να μην ιδρυματοποιούνται από τη μεγάλη παραμονή τους στις δομές φιλοξενίας.

2. «Η τήρηση της νομοθεσίας από τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων αποδεικνύει το επίπεδο της Δημοκρατίας μας»

Για τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων, ο Δήμος πρέπει να στοχεύει στην τήρηση της νομοθεσίας, ώστε να προάγεται το αίσθημα της φιλοζωίας, αλλά και να προστατεύονται οι υπόλοιποι συμπολίτες μας οι οποίοι βλέπουν συχνά τις κατοικίες τους να μετατρέπονται σε ένα «απέραντο κυνοκομείο». Η αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας πρέπει να ορίζει ότι:

  • Οι ιδιοκτήτες διαμένουν στο ίδιο διαμέρισμα με το κατοικίδιο τους
  • Τηρούν τους κανόνες ευζωίας τους, δεν τα αφήνουν στις βεράντες ή τις ταράτσες (ιδιαίτερα τις ώρες κοινής ησυχίας)
  • φροντίζουν για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα τους
  • Εξασφαλίζουν τον περίπατό τους πάντα με συνοδό και προλαμβάνουν ώστε να μην εισέρχονται σε χώρους άλλων ιδιοκτητών

Μικρές ιστορίες – Μεγάλες προτάσεις

Πρώτη ιστορία: η Locorotondo, είναι μια μικρή πόλη 14.000 κατοίκων στην Απουλία της Νότιας Ιταλίας, όπου ο Δήμος αποφάσισε και θέσπισε την επιστροφή ανταποδοτικών τελών σε όσους δημότες υιοθετήσουν ένα σκυλί από το δημοτικό κυνοκομείο της πόλης. Με αυτόν τον τρόπο αρκετές οικογένειες είδαν εντός του 2017 τα δημοτικά τέλη της χρονιάς να μειώνονται γενναία στους λογαριασμούς τους, λόγω της ένταξής τους στο πρόγραμμα.

Δεύτερη ιστορία: αντίστοιχες προτάσεις υιοθέτησε και λειτούργησε η Δημοτική Κοινότητα Άμφισσας, όπου το 2016 πρότεινε την μείωση κατά 50% στους λογαριασμούς του νερού για όσους υιοθετήσουν αδέσποτα ζώα και 40% για τις επιχειρήσεις οι οποίες θα θελήσουν να υιοθετήσουν σκύλο για φύλαξη. Πρόκειται για μειώσεις οι οποίες θα ισχύουν για όλη τη διάρκεια της ζωής του ζώου.

Τρίτη ιστορία: Κάποια μέρα βρέθηκα σε ένα κεντρικό cafe στο Δήμο Κηφισιάς. Είδα έναν πανέμορφο σκύλο με ένα κόκκινο φουλάρι στον λαιμό. Ο σερβιτόρος μου εξήγησε ότι ο Δήμος έχει βάλει σε όλα τα αδέσποτα ένα φουλάρι, για να τα ξεχωρίζουν ότι έχουν ελεγχθεί. Έτσι σκέφτηκα να αναζητήσω το πρόγραμμα του Δήμου για τα αδέσποτα και να μοιραστώ μαζί σας ενδεικτικά κάποιες δράσεις του.

  • Υιοθεσίες αδέσποτων (PUPPY DAY): Ήδη με το πρόγραμμα αυτό πάνω από 270 σκυλιά υιοθετήθηκαν από πολίτες και απολαμβάνουν πια την ανθρώπινη φροντίδα.
  • Δομές προσωρινής παραμονής: Ο Δήμος έχει δημιουργήσει μικρές δομές προσωρινής παραμονής ζώων και έχει πιστώσει σχετικά κονδύλια για τη φιλοξενία τους στον προϋπολογισμό.
  • Συνεργασία με το διαδημοτικό φορέα «ΔΙΚΕΠΑΖ»: για στειρώσεις και περίθαλψη σκυλιών. Τα σκυλιά αυτά περισυλλέγονται από το ΔΙΚΕΠΑΖ, στειρώνονται και επιστρέφουν στο ίδιο σημείο.
  • Ποτίστρες για τα αδέσποτα ζώα: Σε σημεία του Δήμου έχουν τοποθετηθεί ποτίστρες για τα αδέσποτα ζώα, ώστε ιδίως στην περίοδο του καλοκαιριού και των διακοπών, τα ζώα να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση σε σταθερά σημεία παροχής νερού.

Οι παραπάνω προτάσεις έρχονται να αποδείξουν πως δε θέλει κόπο αλλά τρόπο, για να αρχίσει η «αντιμετώπιση» ενός σοβαρού προβλήματος της καθημερινότητάς μας με έξυπνες αλλά απλές λύσεις οι οποίες μπορούν εύκολα να γίνουν πράξη και να συνδυάσουν το τερπνόν μετά του ωφελίμου».

Μήπως ήρθε η ώρα από την σχεδόν πλήρη απραξία, τόσο οι αρμόδιοι όσο και ως κοινωνία -που αρεσκόμαστε σε καταγγελίες- να αρχίσουμε να τα κάνουμε πράξη;

Τροφή για σκέψη και ελπίζω και πράξη!

Κείμενο: Αλεξάνδρα Τζώρτζου (υποψήφια με την ΑΔΕΚ)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here